Friday, 11 December 2009

Dosa oh dosa

Banyak-banyak dosa, ada dosa yang diredhai manusia, ada dosa yang tidak diredhai manusia. Tapi ingatlah, INDA ADA dosa yang diredhai Allah. Kita mencari keredhaan manusia kah mencari keredhaan Allah? Kalau kita mencari keredhaan manusia instead of Allah's, kita ni orang yang buduh. Inda berakal. Macam binatang.

Back to dosa-dosa ni kan, memang ada dosa yang kita "don't mind" orang lain tau. For example, for the ladies yang inda pakai tudung, they clearly don't mind people knowing durang buat dosa tu, pasal durang go out in public cematu. Dosa-dosa cemani ani kana anggap dosa ringan, dosa yang boleh diterima masyarakat, dosa yang kononnya tidak perlu dimalukan.

Atu satu.

Bagi dosa-dosa yang kononnya bakal menjatuhkan air muka jika diketahui orang lain; kita buat jua; kita jaga supaya orang lain inda tau. Pasal apa? Pasal malu. M-A-L-U. Malu kepada orang lain, tetapi kenapa inda malu kepada Allah? Padahal Allah maha melihat, maha mendengar, maha mengetahui segala sesuatu! Patutnya kita lebih malu terhadap ALLAH!! Lebih malu terhadap Allah yang sentiasa melihat setiap gerak geri kita!! Allah yang sentiasa mendengar suara hari kita!! Kenapa masih jua inda rasa malu terhadap Allah?? Masih jua lebih malu kepada manusia??

Manusia kah yang akan menetapkan masuknya kita ke syurga atau neraka? Manusia kah yang dapat mengahapuskan dosa kita?

Back to dosa-dosa yang kononnya diterima masyarakat ni, ok I give example dulu:

1. Inda pakai tudung; atau pakai tudung tapi masih pakai baju ketat.
2. Pakai seluar pendek time main bola (for boys, apatah lagi for bini-bini).
3. Pergaulan bebas antara lelaki & perempuan.
4. COUPLING; pigang tangan (apatah lagi zina).
5. "Cuci mata".
6. Even meninggalkan solat!!
7. ...dan banyak lagi.

Sekarang terlampau ramai yang membuat perkara-perkata di atas, sehingga ia kelihatan normal, sehingga dianggap "not that sinful". Istighfar! Istighfar! Sampai kadang-kadang perkara-perkara cemani ani dianggap "cool" tia pulang. Siapa yang inda buat, kana panggil "kuno".

Kuno = jahil.

Inda tutup aurat = zaman batu = zaman jahil = kuno.

Pergaulan/seks bebas = zaman batu = zaman jahil = kuno.

SIAPA YANG KUNO??? AKU KAH KAU???

5 comments:

Anonymous said...

Ramai yang tidak mempunyai sifat malu terhadap Allah kerana mereka tidak mempunyai sifat TAKWA.

Tanpa TAKWA, iman tidak akan hadir. Dan bila sudah mempunyai iman, hilang saja takwa, iman pun ikut menghilang.

Rosak takwa, rosak iman. Tiada takwa, tiada iman.

B said...

Regarding aurat, I hate it when people make fun of ladies wearing jubah, calling them "ninja". I think better be a ninja than a skank!

Nur A said...

B,oh ada kah org ckp cematu?fasobrun jamilah..sabar itu Allah..kan Allah ada berfirman 'Innallah ha ma'as sobirin' sesunguhnya Allah bersama org2 yg sabar=)

Mamalobengs said...

Salam lai, how's it been? Haven't seen u in ages kan... awuu akutah KUNO.. hahaha apakan! saya setuju dengan definasi orang-orang kuno! WORDDDD!!! hehehe

Jirin said...

Wassalam ka Nudge.. I've been good alhamdulillah.. Just realised you left a comment here.. huhu... :) hope you're doing well ka