Monday, 9 November 2009

Hati kita macam sponge

It has been narrated by Nu’man bin Basyir that Rasulullah once said, "Sesungguhnya di dalam jasad manusia itu ada seketul darah. Apabila ia baik, maka akan baiklah seluruh jasad. Apabila ianya rosak, maka akan rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah... ia adalah HATI."

Tepuk dada, tanya hati. Bersih kah hati kita? Kotor kah? Sadang-sadang? Ever heard about the fact that every time we sin, satu noda hitam akan dititikkan pada hati kita. That's one sin, cemana tah keadaan hati kita masa ni? Yang bukan hanya pernah melakukan satu dosa, yang SENTIASA melakukan dosa? Kalau lah hati ni dapat dilihat, gerenti ku sendiri gali meliat, hati ku sendiri. Gerenti hitam punya. Shame.

My dear brothers and sisters, while we realise how dark and filthy our hearts are, are we doing enough things that can cleanse this heart of ours? Kita sendiri yang mengotorkan hati kita; our own actions, our own choices. It's like we're purposely plastering mud all over our hearts. At the same time, cleansing our heart ni pun is still a choice we can make. Why disregard the choice?

Our hearts are like sponges. Kita mesti sentiasa basahkan hati kita. Sponge yang kering tidak akan dapat membersihkan kotoran di piring, unless it's wet. A wet sponge is more likely to cleanse kan? Dengan hati yang basah, insya Allah, dapat membersihkan hati itu sendiri dan jiwa sekaligus. Sponge yang kering tu kan keras. Sponge yang basah tu lembut. Kita mau hati kita keras kah lembut?

Cemana kan basahkan hati! Simple sebenarnya, dekati Allah. Talk to Him and He shall talk to you. Dalam kita solat, kita sebenarnya bercakap dengan Allah. Bila kita baca Al-Qurán, sebenarnya Allah bercakap sama kita. Tapi jangan sekadar baca jawinya, fahamkan maksudnya ;) For which this divine book is the ultimate medicine for a corrupt heart; much like these hearts of ours lah! Allah's firman is more than capable to basahkan hati kita if we let it flow to our hearts, insya Allah.

A beautiful doa untuk hati this is! Kita sering mendoakan si Awang Badan sihat walafiat, kesian si Awang Hati jarang sekali didoakan! Sebagaimana jasad kita mempunyai hak untuk disucikan, hati kita juga ada hak disucikan!

Ya Allah Engkau mengetahui bahawa..
hati-hati ini telah berkumpul kerana mengasihi Mu
Bertemu untuk mematuhi perintah Mu
Bersatu memikul beban dakwah Mu
Hati-hati ini telah mengikat janji setia..
untuk mendaulat dan menyokong syariatMu

Maka eratkan lah ya Allah akan ikatannya
Kekalkan kemesraan antara hati-hati ini
Tunjukkanlah kepada hati-hati ini..
akan jalannya yang sebenar
Penuhkanlah piala hati ini..
dengan limpahan iman, keyakinan dan keindahan tawakkal kepada Mu
Hidup suburkanlah hati-hati ini..
dengan makrifat, pengetahuan sebenar tentangMu

Jika Engkau mentakdirkan mati
Maka matikanlah pemilik hati-hati ini..
sebagai para syuhada' dlm perjuangan agama Mu

Engkau lah sebaik-baik sandaran..
dan sebaik-baik penolong ya Allah
Perkenankanlah permintaan ini
Amin ya rabbal A'alamin..

Sebagaimana jasad kita mempunyai hak untuk disucikan, hati kita juga mempunyai hak untuk disucikan! Set the passage and make way for the hidayah-tsunami to wash out our filthy hearts. Biarin hati loh dibersihin sehingga jernih gitu!

2 comments:

Hasanah said...

Salam ziarah. Interesting post on hati. It's cool that you can relate it to a sponge! [Oh and the hidayah-tsunami jua hehe] Very creative! Keep posting bro, Alhamdulillah sampai jua mesej atu + siok membaca :D

Jirin said...

Wa'alaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh

Insya Allah aka cuba post kalau ada masa lapang dan kalau ada ilham insya Allah...

syukran alhamdulillah semua yg baik tu datang dari Allah, yang kurang pula datangnya dari saya sendiri.