Monday, 23 November 2009

Brunei negara zikir

Brunei ni negara zikir? As much as I would like to disagree with this, I think Brunei is, as a matter of fact, sebuah negara zikir. Don’t you think? Sila bayangkan situasi-situasi yang akan saya ceritakan.

Dua adi-beradi ni kan makan luar pada satu malam, durang ni tais liur makan Ayamku. Tapi hujan wah di luar ah, labat lagi tu. “Eh masak maggi saja lah ah?” nya si Kaka. Masak punya masak, siap, makan. Masa makan tu durang ni cerita-cerita, sekali inda semana-mana durang ni dikajuti oleh bunyi guruh. “SUBHAAAAANALLLAH!!! SUBHAAAAANALLAH!!!” Abis sampai belumpatan naik atas kerusi sorang-sorang.

Ada majikan ni wah ia mengamanahkan pembantu rumahnya untuk menyediakan VEGETABLE untuk dimasaknya. “Yes, mam”, jawab si pembantu nya ani. Si majikan pun bejalan sekajap, ada hal sedikit. Sekembalinya si majikan ke rumah untuk memasak, tekajut ia wah meliat si pembantu mengeluarkan segala meja portable dari stor, “nyangku VEGETABLE bukan TABLE!” jerit si majikan sekaligus mengucapkan “ASTAGHFIRALLAHALAZIM!!! YA RABBIII!!!”

Seorang bapa ni akhir balik dari keraja. Pukul 9 malam wah sudah, baru ia balik keraja. Sudah sampai di rumah, liatnya anaknya melangoi TV; masih lagi memakai uniform sekolah. Marah ia, “YA ALLAH!!! Balum mandi??? SUBAHAAAANNN!!”

Sah. Memang negara zikir. Kompom!!! (Kalau kamu inda paham, aku sarcastic pulang tu. Huhuhuhu)

Kebanyakkan diantara kitani menyebut kalimah-kalimah suci tu sebagai expression wah. Cuma sebagai a response to something. Sepatutnya bila kitani membuahkan kalimah-kalimah suci semua atu dari mulut kitani, sepatutnya we mean it berabis, dari hati.

But then again. How would you define negara zikir? One would define zikir ani bertasbih, bertasbih, bertasbih. Yes, as a matter of fact, it is. But it is more than just that. ZIKIR itself means MENGINGATI ALLAH. Negara zikir simply means, negara yang sentiasa mengingati Allah.

Kalau kitani menjadi seorang individu yang sentiasa mengingati Allah in everything we do, then we are individu zikrullah. Inda semestinya individu zikrullah atu ialah seorang yang meluangkan masanya berjam-jam bertasbih (although lagi bagus kalau buat jua). Cubatah, seseorang tu pada malamnya manghabiskan masanya bertasbih, tapi masa siang hari melakukan segala kemungkaran seperti pergaulan bebas sama bini-bini, mengumpat, etc. Atu bukan individu zikrullah. Individu zikrullah 24 jam mengingati Allah, hanya dengan mengingati Allah kita boleh beriman, bertaqwa.

Sultan kita sengaja isytiharkan negara ni negara zikir, supaya kitani live up to that claim! Bukan supaya kitani dapat berbangga atau bersikap complacent dengan diri sendiri dan mengatakan, "Kami negara zikir kali ah!"

2 comments:

Huda A. said...

hahaha kesian eh amah ah. mana inda, orang brunei menyabut vegetable ani 've-ji-table'. sepatutnya vej-tebel' bahhhhh. sorry ah, bukan pulang ku kan jadi 'english snob', tapi buleh jadi salah faham bah mun mendengar orang cakap cematu.

buleh jadi orang yang selalu mengucap zikir macam in your stories atu inda tau erti kalimah2 zikir yang dorang cakapkan atu.

ada satu article i read, pasal kalimah MasyaAllah, ramai orang salahgunakan and use it kalau berhadapan with something we find offensive or don't like. padahal MasyaAllah is used when we are in awe or appreciate something that has been willed by Allah. ganya kebanyakkan dari kitani salahgunakan pasal terpengaruh with budaya masyarakat sekeliling.

kalau tani tau erti zikir2 yang kami selalu ucapkan hari2 atu, we can use it properly mengikut situasi. it os also lebih bermakna because kami can actually remember Allah and bukan macam kata2 kosong saja.

Jirin said...

Salam Huda.. Yupe, people often misuse Masya-Allah for musibah, kalau musibah patutnya innalillahi wainna ilaihi rajiún, which is not just limited for kalau ketani mendangar ada orang meninggal. even kalau kita damam pun kita dituntut untuk cakap innalillahi wainna ilaihi rajiún...

yupe, mesti ikut situation yang lurus and most importantly niat yang lurus :)

jzkk huda :)