Thursday, 29 October 2009

Grant my brothers & sisters water

Have you read about the news about how our Palestinian brothers and sisters are denied water by the Israelis? It’s really sad. Durang menyambut air hujan pun kana sekat oleh the Israeli army. Air hujan wah! Rainwater! I mean, it’s bad enough durang inda kana bagi air, so durang usaha sendiri, and yet atu pun kana sekat oleh the Israeli army! Don’t you see how durang saja kan menganiaya orang Islam!

Walaupun in fact, collectively, the Palestinians beguna sedikit saja wah air berbanding dengan orang Israel. They just need water to drink, wudhu and for their personal consumption farms; whereas, on the other hand, the Israelis consume water for their garden’s water fountains and swimming pools on top of their daily water needs!! Zalim, ain’t it!! So, being denied water, they have rely on contaminated water!!

Cuba tani pikir. Di Brunei ani sanang-sanang saja kita kan dapat air. Buka paip; ada air. Buka esbok; ada air. Liat tabuk, hujan di luar; ada air. And yet, kitani inda hargai!! Kita bazirkan lagi tu air atu!! I myself kalau berwudhu, I leave the pipe running sampai ku siap. Inbetween aku membersihkan anggota-anggota yang mesti kena air atu, at the same time terbazir jua tu air yang keluar arah pipe atu! Membazir! Siapa membazir kawan syaitan!! Aku ni kawan syaitan tah ni?! Nauzubillah!! Inda ku tais liur!!

Speaking of rain, how many times in our life kitani komplen-komplen kalau hujan! In fact kitani sumpah lagi tu hujan atu! Let’s take a moment untuk istighfar seketika.

(Sudah? Kalau alum, jangan proceed!)

Sedih kan kalau kitani kanang nasib saudara kitani di Palestine atu? Tapi kitani sedih-sedih saja inda jua pedah-pedah! Kitani bersedih disini inda akan membuahkan senyuman di muka bisdorang disana, masih jua durang sengsara. So apatah yang perlu kitani buat? Aku pun inda tau sebenarnya. Tapi yang penting, kitani mesti usaha lah, ikut perjuangkan apa yang durang perjuangkan atu. Kitani mesti satu team wah sama durang. Kan kitani ni orang Islam, kitani satu ugama, satu aqidah; ertinya kitani bersaudara. Mun kan sedih saja, jangan tah, sayang saja air mata.

Yatahkan… inda pedah-pedah kalau kitani sorang saja kan mau tolong saudara kitani disana atu. Mesti satu Brunei ani sepakat mau tolong dorang. Masalahnya inda semua, bahkan sedikit sekali yang aware tentang isu Palestina. We have to change the society.

Tapi cemana kan change the society? Ramai kali ah! Start with yourself. You are a part of your society. You change, a part of your society change! Then, you can help your family and friends change. They’re also part of your society kan? If they change, a bigger part of your society changes! Sikit-sikit lama-lama jadi bukit! Little little long time become hill!

Sigh. Bila kah tu agaknya hari atu akan datang? Memang hari itu tidak akan datang tanpa usaha kita. Lambatnya datang hari itu hanyalah kerana usaha yang lembab. So kalau mau hari atu datang dengan cepat, tingkatkan usaha!!

2 comments:

Anonymous said...

Salaam....

Alhamdulillah, mudah2an hati2 manusia2 yg membaca blog ani tersentuh, ter'provoke' and banyak 'ter' lagi....syukran jazilan for posting such good and eye-opening entries :)

Hari kemenangan akan dtg but it depends on usaha kitani...result of usaha kitani mungkin inda sampat kitani liat but insyaAllah our generations to come will be able to have a taste of it....just like apa yg Rasulullah SAW and sahabat2 buat, resultnya (the golden age of islam) was experienced by the generations long after they were gone, during the Abbasid Dynasty...

Never give up! (^_^)

Mohammad Khair Al-Hazirin said...

Wa'alaikumussalam...

Semua datang dari Allah, yang kurang tu pula datang dari diri yang dhaif ani.

Na'am, kitani pun inda sampat, anak-cucu kitani ampit insya Allah. Jazakallah for sharing wahai sahabat-yang-bunyi-bunyinya-sefikrah-sama-aku. hehehe...

syukran kathir lawat blog ni. never give up aidhon (^_^)