Monday, 31 August 2009

Jasad lampoh ruh kurus

"Hidayah itu ibarat burung yang hinggap di suatu dahan. Jika kita tidak berjinak, atau tidak berhati-hati dengannya, nescaya ia akan terbang meninggkalkan kita."

Susah kitani kan jaga hidayah. Iman atu kadang-kadang naik, kadang-kadang turun, macam Forex. Kadang-kadang melonjak naik, kadang-kadang melonjak turun, kadang-kadang constant. Bila iman atu terasa rendah sekali, ada rasa macam... Is this where I'm going to turn back to jahiliyah?! Nauzubillah. Pada saat-saat almost futur atu tah saat-saat paling sedih sekali, saat-saat kesal. Takut? Tapi kenapa tadi berani berpaling daripada ajaran Allah? Menyasal? Pandai pun menyasal.

You know, kalau kitani berpaling dari ajaran Allah, then Allah will make syaitan sebagai kawan karib kitani. He said so in ayat 36 in Surah Al-Zhukruf. Don't you find that scary? He will make syaitan as our BESTFRIEND if we turn ourselves against his teachings. Definition of bestfriend: "the one friend who is closest to you". So if kitani inda buat apa Allah suruh tani buat, and inda tinggalkan apa Allah suruh kitani tinggalkan, then He shall say kunfayakun and boom! At that very moment, syaitan becomes our bestfriend, the one friend who is CLOSEST to us.

Isn't that just scary? If we obey Allah, then He shall be our company. We disobey, then syaitan will be our company.

Coming back to the bird analogy, so how to make this bird stay? Simple: bagi saja ia makan. Our soul, our ruh, needs food, just like our body. Ruh kitani akan merasa kelaparan kalau kitani inda bagi makan. Segala ibadah atu makanan ruh. Membaca Al-Qurán atu makanan ruh. Pengetahuan islam atu makanan ruh. We have to keep on feeding our ruh. Especially dibulan Ramadhan ani, walaupun kitani berpuasa, ruh kitani jangan dipuasakan. Biar ia sentiasa berbuka. Cukup lah sudah ruh kitani berpuasa selama zaman jahiliyah kitani. Our soul can't stand to fast anymore. Ruh kitani inda tahan lagi kan diet, kesian ia kurus cangkir. Analogy-wise, just keep on feeding the bird, until it's fat, sampai obese kah ia. Biar ia lampoh sampai inda dapat lari terabang pasal kebaratan, macam ayam; inda pandai terabang.

Kalau tadi aku cakap hidayah atu ibarat burung yang hinggap di sesuatu dahan, kalau boleh, hidayah yang telah dikurniakan kepada kitani atu; kitani pelihara seperti kucing yang gemuk (atau terlampau berat) untuk bergerak. Agar bila kaki dihentak di depannya, pun ia masih jua tidak akan lari. Dalam erti kata lain, walaupun jahiliyyah membelenggu, hidayah sentiasa melekat kukuh di hati, insya Allah.

If only my soul is as fat as my body, I'd be so grateful. Hakikat sebenarnya: jasad saja lampoh, tapi ruh kurus karing membari rawan ati. Bila ruh dalam keadaan lapar; kurus karing; dan dahaga; senang saja jahiliyah membelenggu. Kefuturan akan menyerang diri kitani. Bila futur, syaitan akan gembira, because he has just gained himself a new bestfriend.

Semoga kitani semua terdiri daripada golongan yang memelihara kucing-kucing yang gemuk lagi sehat walafiat! Amin~

6 comments:

pixelatedscribbles said...

Indeed, Jirin. Indeed!

And if I may add...kejahilan diri sendiri is the diet pills. If burung banyak di bagi makan pun, tapi ia jua overdose on Teh Kampung, ia jua kurusnya tu karang burung ah.

So in other words, other than feeding our ruh, we also need to constantly check ourselves. And Ramadhan, personally, feels as if Allah has laid all my kejahilan on a silver platter. So tempting to consume, but destructive to the soul!

MuslimahMelayu said...

Salaam,

Simply Well put! Semoga istiqamah.Ameen.

Anonymous said...

Salam ya habibi akhi :)

Nice to hear this story, its very true...when we are alone its like a sheep which get lost from its shepherd....

Hope to meet u again ya akhi

p/s ana tingal sungai akar..u know two of my brothers..and I wore gamis masa antar our bro on the 28th ;)

Jirin said...

Waálaikumussalam ya habibiiiiii ya akhi!!

yes, hope to meet you again soooon akhiii! Our last meeting was very much soul-filling ;)

p/s ana kenal eh!!! hehehehe

ukhti said...

as salamu alaikum akhi,

jazakallah khair for the reminder.

Mohammad Khair Al-Hazirin said...

wassalam ukhti. semua datang dari Allah.