Thursday, 25 June 2009

Seek for Allah

Sebagai manusia, memang sudah fitrah yang ketani ani lemah dan mudah lupa. Ada diantara ketani ani, terlampau selesa dengan ilmu pengetahuan yang ketani ada. Ketani lupa yang ketani ani sentiasa dalam keadaan kekurangan. Tentang islam, ketani mungkin akan berkata bahawa ketani tahu atau sudah mengenali Islam. Tetapi, adakah ketani faham, benar-benar faham, tentang agama ketani?

Allah mencintai hamba-hambanya yang sentiasa menuntut ilmu; apa saja jenis ilmu yang mendatangkan kebajikan, biochemistry kah ia, engineering kah ia, architecture kah, sociology kah, apa kah, asal saja bukan ilmu kotor atau ilmu hitam. Memang menuntut ilmu ani satu tuntutan dalam agama ketani. Tetapi, ingatlah wahai anak Adam sekalian, Allah LEBIH mencintai hamba-hambanya yang sentiasa mencari ilmu yang berkait-paut dengan agama nya, iaitu agama Islam ketani. Kalau ketani mencari ilmu tentang Islam, ketani sebenarnya mendekati dan mengenali Allah. Kalau ketani mendekati Allah, insya Allah, ketani akan didekatiNya jua. Hence, kalau ketani menjauhi Allah, nescaya ketani akan dipinggirkanNya sebagaimana ketani telah meminggirkanNya. Nauzhubillah.

Walaupun ramai diantara ketani sudah abis darjah 6 sekolah agama dulu, jangan dititik-noktahkan disana pencarian ilmu Islam. Walaupun kebanyakkan diantara ketani masa ani belajar kursus-kursus ataupun bekerja di dalam jurusan lain, ketani boleh, pada masa yang sama, mencari ilmu Islam secara tidak formal, seperti memahami Tafsiran Al-Qur’an dan Al-Hadith, membaca buku-buku islami, mendengar ceramah-ceramah islami, menghampiri atau berkawan dengan orang-orang yang faham agama, dan sebagainya. Macam-macam caranya. Semua ani boleh ketani usahakan. Apa nya orang, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.

In my honest opinion, I really think it is important for us to make friends with people who we know understand Islam. They may not necessarily be dikalangan ustaz atau ustazah. They can be any of our friends. I am sure ada diantara kawan-kawan ketani, walaupun muda, memahami agama. Kalau inda pun, perhaps kenalan atau friend of a friend.

There are some people who believe that they are better off learning Islam atau beribadat themselves. This, I totally reject. If indeed, kan buat perkara baik-baik atu ketani patut buat bersendiri-sendiri, then Rasulullah SAW, as our leader, would have set that example, he would have stayed in Gua Hira and not deliver Allah’s message to the rest if the ummah. He would have let everyone else find their way to Allah themselves. But, he didn’t. He exited Gua Hira with a mission to deliver Allah’s message to the rest of the ummah. Nabi Muhammad SAW is our leader, he is the best examplar and we should follow his footsteps.

If you hadn’t realised, ada banyak hadith Rasulullah SAW yang mempunyai content yang similar tapi di riwayatkan oleh sahabat baginda yang berlainan. This is a proof that Nabi Muhammad SAW was often surrounded by his sahabats. Again, this just supports the need of the ummah to unite together.

Cuba renung seketika. Dalam Al-Qur’an, apabila Allah menyeru manusia, Allah sering mengatakan ‘Wahai ORANG-ORANG beriman...’, tidak pula Dia mengatakan ‘Wahai ORANG beriman’. This is a clear evident that Islam ani bukan untuk ketani secara individu sahaja, tetapi untuk seluruh umatnya.

Macam main bola wah, inda jua siuk kalau ketani main sorang-sorang. Lagi siuk kalau ketani ada team kan. Sama jua dalam context mendekati Allah ani, lagi siuk kalau ketani ada kawan-kawan yang mempunyai agenda yang sama. It will be much more effective. Aku buat salah, kawan ku tagur aku. Kawan ku salah, aku tagur ia. Kalau ketani sendiri-sendiri, then ketani buat salah, siapa tah kan menagur ketani? Kan?
Surah At-Taubah, Ayat ke 71: "Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, SEBAHAGIAN MEREKA (ADALAH) MENJADI PENOLONG SEBAHAGIAN YANG LAIN. Mereka menyuruh (mengerjakan) yang ma’ruf, mencegah dari yang mungkar, mendirikan solat, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana".
Ada satu Al-Hadith atu, kira-kira bermaksud along the lines of: Kalau ketani kan bekawan ani, ada dua jenis kawan. Kalau ketani bekawan sama petukang minyak wangi, kalau inda pun ia membari ketani minyak wangi, at least ketani dapat mencium bau wangi nya atu. Kalau ketani bekawan sama petukang besi, kalau inda pun ketani terkena percikan api, we are more likely to ampit bau busuk si petukang besi atu. In other words, if you befriend good people, you are most likely to be influenced to be good. If you befriend bad people, you are most likely to be influenced to be bad. So, take your pick. Hehe. At the same time, do not leave your friends yang so-called 'bad' jua. Now, they've become your responsibilty to influence them to be good.

Ok, I don't think I have anything else to add. If you have anything else to add, by all means, sambung saja post ani dalam section comments :)

6 comments:

Huda A. said...

Salam Jirin. steady perkataan 'dititik-noktahkan' atu eh haha, i like it. i like cara kau menulis bahasa brunei, macam cikgu bercakap dapan class. hehe memang pun cikgu =p

i want to be your friend! hehe kenal2kan jua arahku ah kawan2mu yang pandai agama ah Jirin. Alhamdulillah i have some exisiting friends already and dapat kenalan sama their friends jua.

Jirin said...

Waálaikumussalam Ukhti Huda :)

Syukran, Alhamdulillah. Eh apa lah, we ARE friends kali ah. Even Facebook says so! Hehehe.

Insya Allah, ukht. But I'm sure sisters yang aku kenal, you already kenal insya Allah. But yeah, once you're back in Brunei nanti, I'm sure you will meet a lot of sisters.

:)

Si Kerdil Di Zaman Fitan said...

Salaam....

After browsing through ur blog, i can see ur transition towards becoming a better person,more islamicly inclined alhamdulillah (^_^)

However, may i suggest something if it is ok wif u? :)

I believe that u can make ur blog more reader-friendly, in the sense that ppl (esp ur friends that have followed ur blog all these while) find the entry more interesting to read, despite u are talking abt islam (^_^) don't be too serious yet u stay focused on the message that u want to deliver...i know it's not easy to do but if u can do that, it would b great! (^_^)

I like the way u talk abt things in ur previous entries before the one saying about sacrifices...it's as if u are talking to a friend (^_^) So, i s'pose f u can post islamic entries which have that genre or style, it would be great!

Allah will give us pahala regardless of how big or small our deeds are [recall surah Al-Zalzalah : 7-8] (^_^)

All the best!

Jirin said...

Waálikumussalam ukhti!

Terima kasih atas teguran yang membina dari ukh. Will consider it, insya Allah :) JZZK!!!

Dania805 said...

Salam Jirin! its been a while nda baca...Alhamdulillah, ur blog content makin berisi lah!! *Alhamdulillah*

i agree abt buat salah - tagur2. I prefer bkawan dgn urg yg tantu2 nagur tani baik n buruk. Yg share dunia/akhirat...bukan dangan b'hoo haa saja... n friends dat keep reminding us dis n dat...cos as Manusia, tani ani sentiasa dlm keadaan lalai dan leka. So, lebih baik kalau ada yg nagur. Drg lalai, tani tagur. Tani lalai..ingatkn drg supaya sentiasa nyadarkan tani.

Mau jua masuk Syurga sama2... hehehe... Insya Allah!

Jazakallah Jirin dengan bahan kongsianmu!!

Mohammad Khair Al-Hazirin said...

Wassalam... yg baik semua dtg dari Allah :D