Thursday, 15 May 2008

Ibu jari ku luka

It just occurred to me that my neighbour might have been acting the other day. We'll see dalam sebulan dua ani kalau banar kah inda ia betian. Kalau ia banar-banar betian, dalam masa 9 bulan, aku sendiri mau meliat anak nya melasit dari ehem nya atu. Kalau ia belakun wah, steady tah tu ia belakun; kalah pelakon Malaysia si Wan Maimunah atu.

(Si Wan Maimunah ani kesian ni kalau ia belakun, macam banar. Sudah nya membari kesian, banar-banar tu membari kesian; membari rawan ati meliat. Tapi sudah character nya jahat, membari kan menampar. Hebat jua sudah tu ah lakonan nya.)

Anyway, I just had dinner. I prepared my self with two dishes; ayam masak merah, and grated carrot betumis. Nah. Iatah kamu inda beguna aku. Pandai masak wah ni si Jirin ani. Hahaha, eksen ku bah. Inda ku berapa pandai masak dih. Anyway, it's been a while since I had ayam masak merah. Macam bekurun lamanya ku inda makan ayam masak merah. Iatah masa sudah siap masak tadi, inda ku sabar-sabar kan makan. Kalau kana rakam wah aku makan tadi ah, nampak kali kamu aku makan macam anak Africa. Macam orang baru pernah bejumpa makanan nya orang tua.

Right now I feel so full, even words can't describe. I feel so full that I feel like I don't want to eat ever again. But of course, this is just temporary, liat saja dalam 4-5 jam. Ada tu ku membuka esbok.

While I was chopping bawang tadi, tekarat ku ibu jari ku. Inda pulang sampai lakap, atu labih jua tu. But it's quite deep actually. I don't know where my eyes were looking, what my mind was thinking. Angau inda jua angau. Lalah inda jua lalah. Antah, inda ku tau. Anyway, I panicked for a little bit pasal suak-suak darah keluar. I could hear the thoughts in my head scaring me: boh mesti bejahit ni Jirin! But apakan, luan jua kan bejahit. Masih pulang bedarah up till this very moment. But I know it's not that deep enough to bawa ke hospital. I bet kalau ku bawa ke hospital kan, lakak-lakak ni nurse ketawa meliat luka ku ani. Dui, sekadar ani pun kan kau bawa kemari wang? Mun cematu tepaksa tah ku membawa anak ku ke hospital ni jua wang; ia kana gigit nyamuk kelamarin.

I'm thinking bah. Have I been to the emergency room with a sekadar purpose? Masa umur 4 tahun; patah kaki; eh inda sekadar tu eh. Masa umur 7 tahun; terabah sampai dagu luka sampai nampak tulang, eh inda sekadar tu eh.

Batah ku bepikir but I think pernah ku ke emergency tapi sekadar purpose ku. Aku atu kurik telinga, sekali somehow I lost balance and tehandat tia badan ku ke dinding and hence pengurik telinga in my ear atu tecucuk ke dalam. Sekali bedarah. Panic ku tarus. Tapi yang cali nya aku pasang CD and play music. Kira testing lah tu ah; tuli kah inda. Nasib inda tuli. Tapi aku bawa ke emergency saja lah, just in case.

When I arrived at the emergency department, it's a formality to isi borang kan. So I was filling in the forms when the nurse asked me what my emergency was. Then, I told her, long story short: aku kurik telinga sekali bedarah. Sekali the nurse cakap, "berabis jua kau kurik telinga wang."

Sedikit lagi ku gigit nurse ah. But malas ku. Nurse nya atu tua, basar and scary. Mesti respek orang tua. Inda kuasa melawan orang tua. Eh, I'm going to stop here. It's hard to type with an injured left thumb. Later.

9 comments:

Anonymous said...

lol!

ur#1fan said...

yay you blogged again, despite your cut finger. haha cali lah jirin. inda jua sekadar, i once ter-cut my finger using scissors.. lagitia. atu ada kana ketawakan oleh the nurses at the ER. tajam ah guntingnya, sampai mesti bjahit. lol keep up the blogging momentum jirin! :)

Jirin said...

hey! hahahaha i bet yours was deeper! ani my cut ani capi-capi ni kalau kan dijahit, menangis kali doktor meliat. menyusahkan ia saja heheh!

kelurusan ni update setiap dua hari ah. don't count on me! heheh =)

Anonymous said...

Speaking of emergency aku ani baru jua membaca blog urang pasal emergency. Lagi tia sekadar pasal ketombe ia ke emergency. Hahaha

Anonymous said...

http://gadiskampung.wordpress.com/2008/01/14/ketombe/

ur#1fan said...

Alaaa jirin, I was expecting a new post from u yday. Bisai sudah u were on a roll. Bah since u're online sudah n reading this, blog tah. Huhuhu

Hehe hope ur finger is better now. :)

Jirin said...

sorrryyyyy... busy masih heheh! deadline in a few days. i'll update soon insyAllah!

awu my luka is karing sudah, it's okay now heheh =)

Anonymous said...

jirin.... please update... aku stresssss belajar exam....... please?

Kitty said...

huahuahua! sekalinya kau men-comment psl wan maimunah ah..tajam eh! LOL!

tapi bnr eh, mun sekalinya belakun jahat, rasa kan ku taing wah ia ah! hahaha!