Thursday, 11 October 2007

Sesucinya Lebaran

It is Hari Raya. Here, in this post, I would like to take the opportunity to apologise to everyone I have insulted in this blog; kepada siapa-siapa saja yang terasa with whatever that I have said all these time I've been blogging: I am sorry. Maafkan segala dosa zahir dan batin. That includes you Anita. I know, I can be a little mean with words, but then you know, most of the time it is usually just for joke's sake, alright? I LOVE YOU ANITA. BIG TIME.


Those squares are supposed to look like ketupats but it ended up looking like Domino's Pizza's logo!

This is my second time not celebrating raya in Brunei. Aku baru teringat makanan raya. I am going to cry my eyes out now. I am now picturing myself mengaut sayur lodeh and lontong onto my plate like I always do during the first day of raya at my grand's place. Imagine saja. Inda salah angan-angan ani. TALOR. Lapar tah ku nah.

Speaking of which, siapa dulu pernah bagitau aku asal saja aku sampai di UK ani tarus turun baratku? Salah, you're wrong. Perasan ku makin naik wah. Gila wah time summer atu makan saja kerajaku. Boring eh, sekajap ganya aku kurus atu. Iatah zaman kegemilangan ku tu. I think, collectively masa summer atu, ada jua 5 guni baras ku makan, sekawah mee mamak CA Mohammad and also 100 ekor ayam dari Ayamku. Syamim was giving me tips earlier tonight. It is really just the matter of menjaga makan katanya. Ais Mim, ada? Hehe, I have an inside joke with her; aku tuduh ia menyabu. Sorry Mim. Raya ni, jangan marah.

There was one time during the summer holidays, where I was going to go a sembahyang jemaah function. I don't have a lot of baju gamis in my wardrobe; so I was being so ambitious; I tried on a baju gamis yang masa aku umur 15 tahun. Sekali apanah?

Tampik.

Adakah. Luan perasan. Indakan baju time umur 15 tahun kan muat?! Abis tampik. Masuk dalam sampah tarus. Haha. Talur aku atu, I know. Saja wah! (Banar, carik ani wah, carik!)

I am now missing Raya in Brunei worse than ever. My family. My friends. and my Food. It's okay. It's all cool. Bruneians in Canterbury ani pun ramai kali ah, macam bulu, sana sini ada. What a bad analogy. Haha.

So Ramadhan has ended. The moment I wake up I am going straight to the kitchen. No more awkward sessions in the kitchen. Bad thing segala iblis and setan kana keluarkan sudah. Seriously terasa banar bekeliaran setan ah. Setan Brunei masih kana penjara pulang ni masa ani since Raya di sana is on Saturday. Now that it's not the fasting month anymore, by all means siapakan kurik idung siang-siang atu, silakan tah. Inda ku melarang, jangan saja di lastik-last... let's not go there.

Will post raya pictures soon. Esok kali.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI IKHLAS DARI HATI. MAAFKAN SEGALA DOSA. Salam Lebaran. (LEBARAN banar eh, body wise.)

I love you.

Assalamualaikum.

5 comments:

Juan Pablo said...

Selamat hari raya to you too lai! hahaa.a U shod post a pic of the tampik gamis atu.. baru tah kami percaya.. Evidence please.. Atau pun masa atu kau marah.. lapar.. jadi Incredible Hulk tarus.. tampik baju tapi yg cali nya seluar Mr Hulk nda tampik. napa kan tu lai!!.hahaa
Bah! Enjoy ur raya...Video raya ada tahun ani???
Maafkan jua Pablo selalu mengacau kau.. Hidup tadarus..!!! HAHA

Jirin said...

Mr Pablo, apologies from me too. Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Inda ku tepikir kan menggambar time atu. Hahahaha. pasal incredible hulk badannya ganya makin basar, pahanya masih damit yatah nda kuyak atu kali.

nada video raya this time. pasal nada cuti. nada deh, inda jua kita mengacau. hidup 'tadarus'!

War186 said...

Selamat hari raya, maaf zahir & batin Jirin. =)

Juan Pablo said...

Jirin.. ada classmate mu d sini ani. .c Muneer. hehee. jadi best friend ku kali ah. kami sama2 bujang (at least I pretend to be) hahaaa...What a small world!!

Jirin said...

hahaha sama sama bujang??? hahahaha kirim salam arah ia. awu small world banar. hehe