Monday, 2 July 2007

Panggilans

You know, when I was younger I loved to attend panggilans. Panggilan in english is a function, or an event. As I was saying, I loved to attend these functions. My nini would always ask me to accompany her and I would always be very iski to go. Maybe it was the free food. Maybe, also, I liked it when people said, "Eh bisai anak nya ani. Ginis. Mau ikut panggilan!"

But then when adolescence struck, to attend a panggilan was bottom on the list. It was not so much fun anymore. Wait a minute, was it ever fun? Hmm. Hold that thought. Inda jua berapa ah. It's the food, gotta be the food. But, anyway, now, when I am asked to follow and attend a function, macam-macam tia alasan tu. Paning tia. Sakit parut lah. Lalah tia. Macam-macam lah. I don't know why, maybe, at that time, it was the hormones. Maklum lah, ketiak pun baru jua kan bebulu time atu.

Bukannya apa. I guess to dress up atu is a little of a hassle perhaps? Well it's easier for us guys, just baju cara melayu, sinjang and topi. For girls, they would have to think of baju bekatok kah, baju bekisi kah, baju itu lah, baju ini lah. Haha. Oh by the way, what's the deal with baju bekatok ani kan? Lagi tabal the katok lagi kaya kah maksudnya? Haha mun cematu baik tah seluruh kain bekatok, seluruh badan.

My nini always asks us to ikut panggilans because if we don't attend, then who would attend our weddings in the future? My nini believes in Karma! But that does have truth in it. If you don't attend people's functions, what makes you think people will attend your functions?

Does anyone here know Budu? Cincalu? Kasam? Hahaha. I am not ashamed to say I actually know and love these stuff, in fact I am proud that I know these stuff. Especially Budu Kupang and Cincalu. Makan sama timun, or simply with rice. Kalah Tazaa Kabab di London atu. I don't know how to describe those things so I hope you all know what I'm talking about. Why I mention them? Because there's an old saying that if you love to eat Budu or Cincalu, it will rain heavily and ribut berabis during your wedding day. What bull of crap is that? Malas ku inggut. Makan ku masih. Hujan ribut pebaik, inda ku kira. Kawin dalam hotel saja. Sanang. Abis cerita. Haha.

I gotta go now. Lunch. Parut ku lapar, bebunyi sudah. Mesti di layan ni. Mun inda begelurat ni karang.

(P/s: Siapa bedagang Budu Kupang? Nya nini ku setahun sudah ia inda belurih. Mun ku tau, inda ku balik Brunei hari atu.)

8 comments:

Maurina said...

Haha, awu ijapnya ujan ah banar. Inda bukan nya apa tu. Sababnya orang tua tua nda menyuruh makan cincalu atau budu atu bukan nya apa. GALAK BAH BAUNYA mun taim2 kan beromen sama laki for the very 1st time ever kalinya ada tia keluar bau jahat yakni lantuh2 masam atu. inda jua romantic tu. tapi nda kan org tua tua kan becakap "EH JANGAN MAKAN CINCALU KARANG NDA KAU KANA ANU"... yatah tuuuu. ani theory ku pulang saja ah, jangan pulang kau ingar. skalinya banar cincalu ada superpower.

Jirin said...

hey maurina. Hahaha actually inda ku pernah mendangar kalau suka makan cincalu inda "KANA ANU" atu. Mun cematu berijap tu eh. Hahahaha.. indakan cincalu atu ada superpower ahhahah cincalu voodoo namanya? cincalu kangkang? hahaha sekali banar bah cincalu ah. hahaha jgn eh huhu..

Izza said...

hahahaha! im loving your blog everytime i go on it! loveeee it! :) hahahaha. hilarious. i must admit that even when im bruneian, i don't know much about my culture and language and all that (not my fault) but seriously, this stuff im reading, educational berabisss!!!! :) haha :) cali lah cali! :)

x amy

Ka Nudge said...

Laii, mengapa kau nda datang malam atu ara Pablo, pebaik tah aku menyinggahi.. hampa merana ku macam erra fazira dalam filem SEMBILU tarus ku! apakan labih2.. semua urang ada kali ah malam atu.. Azian, ZT,Tina, Rina, Siti dan sebagainya dan yang sewaktu dengannya.. bah nda apa lain kali jantah malu2 ah.. hehehe..

On a seperate note, karau ku mcm Churchill mmembaca this post!! hahahahah

Ka Nudge said...

Pasal budu-buduan ani.. aku tau apa maksud mu! Masa ku kawin ribut temparik nda alang2..iatah nya org yang datang atu semua becakap gerenti pengantin nya suka makan belacan, budu, cincalu ni.. nahh labat pulang ujan.. kalau kau nda pecaya nanti ku meliatkan video nya! heheh.labat banarrr samapi semua urang datang mengumban SPENDET ke atap ani wah!! hahahah.. labih kan labih!!

Pasal bekatok atu sebebnarnya urang brunei suka perkataan katok.. nah pikirkan tia kadai nasi katok2 sana sini. Di jerudong siring kaka tinggal atu macam kan 20,000 buah kadai nasi katok.. RIPLEY'S believe it or not!! hahahah

Jirin said...

so i can call you ka naj from now on yea? hehe HAHAHAHAHAH LAKAK LAKAK KU MEMBACA KOMEN KITA!!! LAKAK-LAKAK!!! Baik jua ada aying kan ku minum dakat laptop ani, mun inda, abis parai pakah.

Mau ku meliat video kita kawin atu eh, pesta mengumban spendet ke atas atap, nda pernah ku liat tu eh hehehe!! mun banar ada cematu, iski pulang ku tu kan panggilan, banyak ni spendet inda bepakai di rumah ah, spendet umur ku 2 tahun, 3 tahun.. kan ku apa jua kan ku simpan..

ter-imagine ku pulang, masa time pengantin and family bejarah arah para jemputan, instead of membari usin sedakah, membari seluar dalam tah pulang. hahahah mihir mihir hahahahaha..

Inda ku belaku malam atu, ada kan ku aga, made earlier plans. iatah susah. bah nanti lah insyaAllah. aku banar pulang ku galat, tapi sebenarnya iski jua ku kan datang tapi yea like i said, ada function lain heheheh..

YOU CRACK ME UP!!

Jirin said...

hey amy, glad the blog is somehow educational to you hahahaha.. thanks for dropping by!! hehehe =)))))))

Ka Nudge said...

Bohhhh, mun urang besedakah spendet alum tah ku kawin tu eh!! Jan saja spendet bekatok atu spisil sikit! Pasal mengumban ke atap ani banarnya misti spendet yang di pakai awal atu baru ia mengasi mun spendet tahun lapas masih lagi barai2 ujan tu.. banarrrr.. ia misti fresh from underneath.. WOOSEEEYY MAN!! C-tauu aku ah!!

Bah, lain kali jangan galat2 ah..aku parnah kali ah meliat kediakau arah rumah Icham dulu masa zaman mu masih DARA.. eh salah.. kira balum akil baligh lah.. ani baligh sudah kan?... nah jantah malu2 lagi..

Hhehehheeh!!!