Saturday, 26 May 2007

Kabar Baik

Jirin, apa kabar mu? One would ask. Mun kan tau kabar ku, aku kabar gila, kabar kan mati, kabar stress. Kabar segala kabar, ganya kabar baik saja inda. Haha luan jua tu ah. Indabah, I am just pressured at the moment, there are lots of work for me to do, which is why I have been ignoring si jirin.blogspot.com ku ani.

Sebenarnya aku kabar baik. Put that aside. Aku kabar baik.

You know, masa aku damit aku ampit tu Winston Churchill membagi peace sign di Bandar ah. But antah kenapa sekarang inda tia lagi ada patung atu. Nya orang jari tunjuk (index finger) nya patah, leaving his middle finger up. So the authorities had to take it down because after all, bad example jua tu kalau ada patung membagi middle finger tangah-tangah Bandar.


Sebelum patah.

Hahaha if you fell for that, think again. Mana banar tu. Yang banarnya, pasal Brunei is an Islamic country, inda kuasa bepatung cematu atu. Membari malaikat inda masuk nya orang tua.

Speaking of Bandar, why is our bandar isn't really like a bandar? Membari gali kah Bandar ketani ani? When Yayasan first opened, it was a typical Bruneian's weekly destination tu. If inda shopping di Hua Ho sama parents, membali t-shirt atau jeans di Giordano. If not, sekadar kan begambar Neo Print ampat ringgit. Wow, Neo Print! Gila. If you think about it, Neo Print was 1990's version of digital cameras. Among the girls, pencil case siapa paling banyak neo print, ia tah paling cool tu, paling hot. Inda jua berapa perasan ku. Lapas seminggu luntur tia! Inda paidah jua tu.

Tapi kan dui. Karang ani Yayasan atu jarang lagi kan kitani liat orang melayu. Yayasan atu jadi embassy sudah. Tampat pembantu-pembantu rumah berlipur-lara. Indon kah, Filipino kah, Pakistani kah, Indian kah, Gurkha kah, macam-macam ada. Inda pulang ku marah durang conquer tampat atu. Kesian jua durang kan, hari minggu ganya durang off. Hari Isnin, hari Selasa, Rabu, Khamis, Jumaat and hari Sabtu durang ani sorang-sorang tukang jaga anak tia, tukang kabun tia, tukang cabut uban, tukang urut, pelayan restoran, tapi hari minggu they all shout "kita serupa! Majikan lepasin kita ke Yayasan! Ayuh gambus!"

Like I said, I don't mind them taking over Yayasan. By all means, ambil tia kamu tampat atu. Bahapa kah durang di sana atu, durang punya pasal. Malas ku inggut. Tetapi another place durang selalu conquer di mana nah? Pantai Berakas Forest Reserve. Shit. Panuh bah! Inda bagi chance arah orang melayu. The last time I went there, I had to go early to book a spot. But nooooo.. panuh jua sudah. STRESS tarus.

Last few months, two foreign workers drowned there. The beach had to be closed for a couple of weeks. I don't know if it is still closed until today. I was like, DAMN YOU FOREIGN WORKERS! Iatah kamu tulah inda bagi chance orang melayu kan hang out di pantai pun susah. Tuhan atu maha adil bah.

Ok, I will be in Brunei soon ni. But kalau the next time I go to the beach, masih jua bejurit orang-orang foreign wokers ani, bah jaga. Alamat SI JIRIN MENGAMUK. Ku panggil karang officer dari pejabat kastam, abis kamu takut betapuk belakang pokok.


Here's to the damn foreigners!

I know this post macam random sedikit. Haha, tapi aku publish saja. Haha. Laters!

6 comments:

Juan Pablo said...

hahaaa.a. bukan gambus.. dang dut sii... hhahaaaa

Will post one for you soon as I will be heading to Bandar to catch the Raving Dangdut party in the afternoon. Well, orang kitani kali hooked meliat wayang hindustan d rumah while the Indonesians berpesta d bandar. Might as well join the crowd...if you can't beat them..
Actually.. I like Bandar on Sunday.. easy.. and relax. hang out at Coffee Bean.. and watch the world goes by...

Seriously.. I would love to meet u when u are back and bring you to the raving Sunday dang dut gig..hahahahahaha..apakan!!

Jirin said...

I have never been to bandar to relax. but now that yo've mentioned it, places like coffee bean does have a relaxing setting ah. hahaha really ada dangdut fayre on the afternoons? I sooo didn't know that. hehehe.. raving lagi tu hahahahhaha

mamalobengs said...

Hahahah!! Sebanarnya patung atu ku kubur blakang rumah c-Siti!! Bukan patung yang ia bagi peas sign atu.. yang ia bagi middle finger ah!! hahahah

Jirin said...

Bah mari tia patung atu kan ku gali, kan ku umbankan arah org-org asing asak-asak di pantai ah. biar durang beliang ati! haha

Mamalobengs said...

Hahaha.. decomposed sudah kali ah patung ah! payah tu mandihi mayatnya c-Churchill ah! karauu mana inda!!

Jirin said...

hahahaha tapi banarnya dimana ah si churchill ani ah? the last time i saw ia melimpang arah kawasan telepok atu, arah dekat riverview.. antah mana kah ia krg ani, kana bawa lari kali oleh joyah langoi hehe