Thursday, 23 June 2011

improve your faith

Kadang-kadang minda kitani bertanya kenapa Allah atu inda dapat kitani lihat. It's these kind of questions yang syaitan mudah bisik dalam hati kitani utuk buat kitani ragu-ragu.

Okay, here you are reading this blog post using your laptop. How much do you belive that there is a laptop in front of you? If I asked you, pecaya ko kah yang ada laptop dapan mata mu? You'd say, awulah! Because it's right here infront of my eyes. Correct. The fact that the laptop is in front of your eyes, requires you to inda payah convince yourself lagi that the laptop is in front of you. You need no further proof of its presence, simply because you are witnessing its presence.

Now, imagine there's no laptop, and someone tells you there is a laptop infront of you. What do you do? You check if there really a laptop. You seek around, just in case if there really is a laptop. Just in case you might've missed it. (Keyword to remember: seek).

Going back to the question of why we can't see Allah - If we can see Allah SWT, you would treat Allah like how you treat the presence of your laptop. You will not seek for proof of Allah's presence. You will not appreciate Allah's presence. You will not strengthen your belief of Allah's presence. Allah wants us to seek for that belief, not just seek, but deepen that belief. Because believing is far beyond just seeing. It's about seeking for that feeling of Allah's presence (kewujudan).

This belief of Allah is what we call aqidah.

Friday, 15 October 2010

In a relationship

Imagine you are walking at the Mall when suddenly a stranger asks you to pick up a piece of trash on the floor. Would you? You wouldn't. Why? Because you don't know this person and suddenly he's asking you to do a favour. Now picture the exact same situation, but this time it's a close friend of yours instead who's asking you to do that favour. Now would you? You insya Allah will. Hold that thought.

We often find ourselves committing sins and leaving our duties to Allah. We try to not sin, and yet we fail. Day in, day out, we claim we want to change, but again, we keep on failing. At the end of the day, we give up. Syaitan gets the best out of us. Astaghfirullah, grant us mercy ya Rabb! :(

Going back to the first part of this post; what I'm trying to say is that: us humans would only respond to favours if we have a good relationship with the person who's asking for the favour, don't you think so? If you don't like someone, or have zero-relationship with him/her, you are most likely to snub his/her request. Think about it.

The same thing applies to our relationship with Allah. Kenapa kitani mendapati diri kitani masih ingkar kepada Allah is simply because kitani inda kenal Allah, atau hubungan masih renggang sama Allah. If we make an effort to get closer to Allah, Allah shall get closer to us as well. The closer we are to Allah, the lesser we are prone to committing sins. Hakikatnya kitani inda mencintai Allah wah, sebab atu lah kitani berani kan ingkar kepada Allah, malas kan mengabdikan diri kepada Allah. Just the thought of "inda cinta Allah" is scary and almost sounds blasphemous. It's a reality check. Cuba kitani tanya diri kitani - adakah kitani cinta Allah? Tanya hati, jangan tanya mulut. Pasal mulut kitani sering berdusta.

Masalahnya, kitani rasa kitani kenal Allah sudah wah. Tapi look, if we still find ourselves sinning, inda tah tu jawapannya, inda tah kitani kenal tu ertinya. Kitani fikir kitani yang abis ugama darjah enam, pernah belajar 20 sifat-sifat, hafal lagu 99 nama-nama Allah, ertinya sudah tah kitani kenal Allah tu. Cukup kah ilmu sekolah agama untuk menyelamatkan kitani dari api neraka? Inda cukup :( Iatah pentingnya kitani sepatutnya dengan akal yang sihat ani patut continue mengenali Allah. Tiada berhentinya dalam mengenali Allah. There is no end point. It's an ongoing journey.

Dosa memang susah untul ditinggalkan. But don't we give up. If you still find yourself failing to leave a particular sin, make sure hubungan dengan Allah mantap. Insya Allah jika kitani usaha untuk rapat kepada Allah, akan diberiNya kekuatan untuk meninggalkan dosa atu.

Kitani mau status 'in a relationship' with Allah. Bukannya status 'its complicated' atau 'single'.

Diri ini mengingati diri yang alpa ini dahulu sebelum mengingati manusia yang sedang membaca tulisan yang sangat kurang hikmah ini. Semua yang baik dan yang dapat dimanfaatkan datangnya dari Allah, pencipta ku dan pencipta mu. Yang buruk dan yang kurang pula datangnya dari kelemahan diriku.

Monday, 16 August 2010

'Auto-Pilot'

How's everybody treating this blissful month of Ramadhan thus far? Alhamdulillah kitani panjatkan kesyukuran kepada Allah SWT kerana memberikan kitani peluang untuk bertemu dengan bulan Ramadhan tahun ani. Tahmeed ya nafsi, alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah...

Kitani sangat-sangat beruntung sebenarnya. Cuba bezakan nasib kitani dengan nasib ibubapa, saudara-saudari dan sahabat kitani yang telah kembali ke rahmatullah sebelum ani. Kitani lebih beruntung daripada bisdurang. Tapi kitani inda sadar betapa besarnya nikmat Ramadhan yang telah dikurniakan pada kitani. Ramadhan tahun ani kemungkinan yang terakhir buat kitani. Siapa tahu sebelum tibanya Ramadhan yang seterusnya kitani bertemu ajal. Siapa tahu esuk lusa kitani bertemu ajal. Siapa tahu?

Sedih dan pilu di hati mengenangkan nasib mereka yang sudah tiada. Terputus peluang mereka untuk meraih keampunan dan keredhaan Allah SWT di bulan yang penuh barakah ani. Tapi, insya Allah, kehadiran kitani masih mempunyai impak kepada mereka. Jadi lah kitani seorang anak yang soleh, insya Allah mereka pun akan ampit amalan-amalan kitani...

Ya Allah, ampitilah ibubapa ku pahala amalan-amalan ku - is what I always include in my doa. But the question is: cukup ikhlas kah amalan ku yang kan ku ampiti orang lain ani? Sekiranya amalan-amalan ku ani tidak mencukupi untuk diriku sendiri, cemana tah ku kan mengampiti pahala ku kepada ibubapa ku? Sedih...

Tapi inda apa, masih ada peluang untuk memperbaiki diri. Terutamanya di bulan ini. Insya Allah :D

Sangat rugi kalau kitani inda manfaatkan bulan ani. Pahala dilipat ganda. Dosa dihapuskan. Syaitan dibelenggu. Ani tah peluang kitani melatih diri kitani yang degil ani untuk tunduk patuh kepada Allah SWT. This is the time. Bulan-bulan lain ada syaitan yang akan menggelincirkan kitani, tapi bulan ani berbeza. Kita tiada musuh, selain nafsu kitani yang selama ini berkawan sama syaitan. Our nafsu is alone untuk kitani asah supaya tunduk kepada Allah. Supaya bila syaitan kembali tanggal 1 Syawal nanti, ia inda akan kenal bisikan syaitan.

Kitani hairan... oh kenapa inda ada syaitan ani masih lagi ku buat dusa? Did you really think when syaitan left us, he just left cematu-cematu saja? Sebenarnya ia pun berusaha selama 11 bulan yang lalu menyesatkan kitani supaya nafsu kita 'auto-pilot' time bulan Ramadhan ani. Kirakan supaya masa ia nada, masih kitani membuat dusa. Seperti gasing yang dipusing oleh tali pada awalnya agar ia berpusing sendiri selepas atu tanpa tali... That's what syaitan have done to us.

Our nafsu and syaitan have been so close to each other the past 11 months. But we have the whole of this month to train our nafsu, supaya it can be sustained for the next 11 following months. Semoga nanti masa syaitan kana lapaskan, nafsu kitani ani inda lagi mengenal syaitan. Inda kawan sama durang .

It's like this. Imagine jiran kitani menyuruh kitani menjaga kucingnya pasal ia kan belayar sebulan. Kucing nya ani lawa, tabal bulunya, lampuh, kiut lah kiut. Memang awal-awalnya kucing atu inda berapa jinak sama kitani. Tapi hari demi hari, bila kitani bagi ia makan nyaman-nyaman, sekali kitani berjinak-jinak sama ia, ia pun mula jinak sama kitani. Sekali by the time jiran kitani balik dari belayar, kucing ani sangat-sangat suka pada kitani sampai ia inda mau balik & inda lagi jinak arah jiran kitani ani. Di balikkan arah jiran, lari ia jua masih arah kitani semula. Di kurung dalam sangkar oleh jiran, sampai bekusut ia menangis minta lapaskan ke rumah sebalah arah kitani. Hehehe :D

That's what we want when Syawal strikes. We want our nafsu ani untuk masih tunduk kepada Allah SWT, forever tunduk kepadaNya, inda tunduk kepada anything else AT ALL. Walaupun syaitan bisik untuk tunduk arahnya, ia sudah terbiasa untuk hanya tunduk kepada Allah SWT.

Mau kah kitani cematu? Untuk diri kitani ani hanya tunduk kepada Allah? It won't happen just like that, it needs us to train ourselves. Banyakkan membaca Al-Qur'an dan tafsirnya, berzikir mengingati Allah, mengingati/menyesali/menginsafi dosa-dosa yang menggunung banyaknya, mengingati mati... and especially and most importantly, SOLAT MALAM.

Come, mari kitani sama-sama perbaharui niat kitani masing-masing. Sama-sama kitani manfaatkan bulan ani. Kitani gandakan usaha. Kita berperang dengan kehendak nafsu yang telah ditinggalkan oleh syaitan. Ramadhan is a school and we want to graduate and pass out as hamba Allah yang bertaqwa, beriman, soleh... insya Allah! Amin amin amin...

Thursday, 10 June 2010

Please tell me what you think.

I think there is too much emphasis on cara-cara untuk melindungi diri daripada gangguan makhluk halus, jins and all these evil beings, in the media today. Night after night there's always a section on the radio about it. If not on the radio, it's the topic of a ceramah at a masjid near you. I mean, I am sure there are more beneficial things that we can talk about.

Gangguan makhluk halus (dan gangguan-gangguan yang sewaktu dengannya) can only mean one thing; and that is: HUBUNGAN YANG SANGAT RENGGANG DENGAN ALLAH SUBHANAHU WA TA'ALA.

I'm just saying, why can't we focus on telling people on ways of how to get closer to Allah rather than focusing on telling people on ways of protecting themselves from these evil beings? Do you reckon ceramah-ceramah pasal jin-jin & makhluk halus ani menambahkan iman? Rasa-rasanya orang akan lebih takut pada jin-jin/makhluk halus tepulang. Bila manusia takut kepada jin, itu sudah menyelewengkan aqidah, inda kah? Hmm... please please perbetulkan diri ani jika saya salah.

What are your thoughts?

Wassalam. Semoga semua sentiasa dalam perlindungan Allah, sesungguhnya Allah lah sebaik-baik pelindung.

Wednesday, 2 June 2010

Gaza Flotilla Attack: Does it affect you?

.


Jika kitani inda merasakan walau sedikit pun kesedihan terhadap apa yang telah berlaku a few days ago ani, something is wrong with our hearts! Kalau ianya inda affect kitani langsung, bermakna ada sesuatu yang inda kena dengan akidah kita. Soal Palestin ani soal aqidah wah ni! They are our brothers and they are our sisters, we are united by this faith that we CLAIM to hold.

Wake up my dear brother and sisters! Let go your headphones and stop humming to your favourite songs! Let go of your Astro remote controllers and leave that football match you have waken up for! Let go of that emblem on your heart that reads out 'IGNORANCE'! Lets make do'a for them the very least! Solat hajat for them, and for those who are sacrificing their lives to help them!

Imagine kitani bejalan di jalan raya, sekali kitani nampak ada kanak-kanak kana bunuh. Kitani tinggalkan and inda buat apa-apa kah? BECAUSE THAT'S WHAT WE'RE CURRENTLY DOING TO OUR PALESTINIAN BROTHERS AND SISTERS!

Such heartless people we are... Astagfirallah, astaghfirallah, astaghfirallah... Ya Allah, please grant us your mercy. Kurniakanlah saudara kami di Palestina syafaat mu ya Rabb...

Monday, 24 May 2010

My thoughts on Hari Tenaga

I totally support the idea of conserving energy, big time. Why? Pasal Islam mengajar kita untuk tidak membazir. But I am against the idea of having a specific day to conserve energy. The question is, why just one day? Sure, it's a start lah barangkali. Does it really create awareness? Will people actually carry on after the day?

It's not just energy day. Same applies to mother's day, water awareness day, world forest day, breast cancer awareness day, et cetera. Why should we only be aware about saving water on just one specific day? Why be aware about trees on one specific day? Why sympathise breast cancer patients just for a day? So next day perhaps back to wasting water, back to wasting lots of papers, back to "i-don't-give-a-tiny-rat's-tush-about-breast-cancer-patients"?

If you think those one day awareness days are awesome, how about these suggestions below? What do you think of them??

1. Pray 5 Times A Day Day
2. Let's Practice Islam Day
3. Remember Allah Day
4. Lets Be Nice Day
5. Help An Anak Yatim Day
6. Iman & Taqwa Day

What do you think? They're all faulty suggestions kan? Tau pun. Because as muslims, andangnya we pray 5 times a day everyday (sepatutnya). Andangnya we practise islam everyday (sepatutnya). Andangnya we remember Allah always (sepatutnya). Andanganya we're always nice (sepatutnya). Andangya we're supposed to conserve energy everyday. Andangnya we're suppose to sympathise cancer patients everytime.

Having these one day awareness programmes won't solve any problem. Then what can? Simple.

Turn back to Islam, back to the Qur'an, back to the Sunnah.


It's the only way. It's the right way.

By the way, did you see the petrol stations the night before the day petrol was going to be charged with its unsubsidised price? Ramai ah! Panjang queue nya! That's when people know the price of fuel will be raised. So, a friend and I was wondering, will the same thing happen if entrance to mosques were to be charged the next day? Will cars be queuing like that into the mosques?

Monday, 3 May 2010

Rasa malas & nikmat di dalamnya

Rasa malas kan solat adalah nikmat. Hmmm... before you start judging my statement, please make time to read what I have to say. You might wonder, aiks? How is that a nikmat? I think inda keterlaluan jua if I say bisikan syaitan atu adalah nikmat. How so? Bear with me.

Allah Ta'ala berfirman di dalam Surah At-Taubah, kira-kira bermaksud: "Berangkatlah kamu baik dalam keadaan merasa ringan atau pun merasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan dirimu di jalan Allah."

Take two situations; satu situasi dimana you feel ringan untuk solat (itulah tanda adanya iman!), another situation where you feel lazy to solat. But at the end of both situations, you end up praying jua. In this case, just by logic alone, which situation, rasa-rasanya, lebih besar pahalanya? In my opinion, I'd say situation number 2, where you end up praying even though you felt lazy in the first place. Do you agree? Because kan walaupun kitani rasa malas kan solat, in the end, kitani mampu jua melawan nafsu diri kitani. Kitani mampu kalahkan bisikan syaitan yang membisikkan "jangan solat" ke dalam dada kitani. Do you agree?

Hmm, maybe an analogy can well explain what I'm trying to convey here. Okay, this may be a bad analogy what I'm going to come up with, but I hope you get the message! Hehehe...

Two men, one fat, another fit, runs the 100 metre track. Both finishes the run. Now, you as the observer, will be in awe of the fit man, or the fat man? I would be in awe of the fat man because he has to carry his heavy body weight along with his weak stamina, and yet, still able to finish the run when he could've given up midway or could've chosen not to run in the first place. Whereas the fit man can just easily finish the 100 metre track with just little effort. Can you see where I coming from? You'd appreciate the effort of the fat man more than you do for the fit man, no?

So whenever you feel lazy to solat, to read/reflect ayats from the Al-Qur'an, to come to majlis ilmu/ceramah, do know that it is actually a nikmat. BUT! It'll only be a nikmat if you are able to fight your nafsu, able to fight the whispers of syaitan. Only when you submit to their whispers will the feeling lead to the wrath of Allah Subhanahu Wa Ta'ala. This nafsu that we have in us is created for us to LAWAN and not LAYAN. Bila rasa berat/malas, just do it and fight your nafsu. Allah sudah cakap, just do it no matter if you feel ringan atau berat, just do it. But at the same time, jangan lupa check niat :) Buat kerana Allah :)

Having this thought insya Allah works for me to get moving. Whenever I feel lazy to do anything, I think of it as a nikmat, then suddenly I have a sudden rush of semangat (yang datangnya jua dari Allah), and the feeling of malas just goes away. Insya Allah.

You know, even though syaitan yang bisik arah kitani supaya inda solat atau supaya buat dosa, at the end of the day, kitani jua yang buat dosa atu. Di neraka nanti, kitani akan salahkan syaitan. We will say, "eh pasal syaitan tah ni aku banyak dosa ani!" Then syaitan will respond and say that what they did was only whisper into our hearts. The doer of the sins are still ourselves.

However though, I am NOT saying that Allah will grant us more pahala bila kitani solat di dalam keadaan berat. Hence the ayat I shared earlier, "Berangkatlah kamu baik dalam keadaan merasa ringan atau pun merasa berat..." Allah Maha Mengetahui. The question of pahala ani hanya Allah saja yang tahu. After all kan, kitani bukannya kan mengumpul pahala, tani beribadah adalah semata-mata kerana Allah Ta'ala, semata-semata kerana mencari keredhaan Allah Ta'ala.

Ambil lah ini sebagai motivasi untuk kala masa kita merasa malas ataupun berat...

Wallahu'alam. Semua yang baik datang dari Allah, yang inda baik atu datangnya dari diri yang serba kekurangan ini. Ambil yang jernih, buang yang keruh...

Saturday, 13 March 2010

Sungguh kerdil

Diri ini sugguh & sangat-sangah lah kerdil. Diri ini merasakan sangat-sangat tidak layak. Ya Allah, sesungguhnya kekuatan itu hanya lah milik mu, dan hanyalah kehendakmu untuk memberiku, Ya Allah, aku memohon kekuatan daripada mu ya Allah.

:'( La tahzan ya nafsi...

Wednesday, 10 March 2010

Why do we awe over money and materials?

Kenapa kitani inda berbangga akan kebesaran Allah? Lets take a shower head as an example. I bet the first time shower heads was used in Brunei yonks ago, semua orang bangga kan shower heads. Bannga kan technology cara mandi baru inda lagi payah begayung. Bangga kan shower headnya ada ia tedapat di rumah.

Allah menurukan hujan inda payah pakai shower head. Inda payah pakai gayung. Kenapa inda bangga dengan kebesaran Allah?

Telephones. Wah... semua orang sakai. With telephones people can connect wherever they are, so they say. Proud, they are.

ALLAH needs no telephone to connect to His servants. Something to be amazed about, no?

These things that we call money, gadgets, materials and other things of its sort, often easily amaze us. Kenapa kitani bangga-bangga kan barang-barang yang temporary? Duit lapas pakai, abis. iPhone bali hari ani, dua-tiga tahun, rusak tia. Kereta lapas abis loan, rusak sana-sini. Why awe over these things?

Take a random person out there and tell him something like… "Kau tau kah kalau belajar in-service, government bagi tani elaun $6000+ sebulan???"

Sekali yang mendangar ani akan balas, "Apeeeehh!! Gila!! Atu banyak!! Waaaah!! Banar deh?? Eh apply in-service ku eh!! Sirius?? Waaaah!!"

Take that very same person and tell him this… “Have you ever wondered of Allah's creation? The sky? The ocean? The volacanoes? Did you know that if you recite Surah Al-Ikhlas 3 times, it’s equivalent to reading the whole content of the Al-Qur’an? Did you know that if we think just for a second about the reality of the ummah, it's like performing 1000 rakaats of solat sunat, perhaps even better? ”

Will the person respond to the teller like how he had responded to the first statement? He probably will respond like this...

“Oh yakah? Ok." Not even the slightest bit of amazement shows.

Learn Islam, fight ignorance!

Monday, 22 February 2010

Pray for your parents

She was on her death bed, she knew it was coming. The struggle has been going on for a while, but this was it. She was struggling to fight the pain, to try to survive. She couldn't live knowing that she was going to leave her children. She tried to refrain. What was going through her mind was that she couldn't bear the fact that she was leaving her children. She tried her best to survive.

She couldn't. Her children was her drive to survive for the period that she had survived before that. This time around, she just couldn't anymore.

Innalillahi wainna ilaihi roji'un.

"Boleh jadi kamu tidak menyukai sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya." Al-Baqarah: 216.

Redha. Aku redha, ya Allah. Today marks the 18th year of the passing of my mom. As sad as I still am, I have faith in Allah. La tahzan, He tells me, don't be sad, He tells me. I have faith in this ayat below. I have faith in Allah.

"Iaitu syurga yang kekal yang mereka akan memasukinya bersama-sama orang-orang yang mengerjakan amal soleh dari ibu bapa mereka dan isteri-isteri mereka serta anak-anak mereka; sedang malaikat-malaikat pula akan masuk kepada mereka dari tiap-tiap pintu; (memberi hormat dengan berkata): “Selamat sejahteralah kamu berpanjangan, disebabkan kesabaran kamu. Maka amatlah baiknya balasan amal kamu di dunia dahulu." Ar-Ra'd: 23-24.

Here Allah has made promise with me. Allah shall unite "orang-orang yang mengerjakan amal soleh" at jannah's door and His malaikats shall welcome them in with uttermost respect for what they have done in dunia. But I am so far away to achieve that place. I am so so far to be worth Allah's promise. But, Insya Allah, I will keep on going, and I won't stop. Ya Allah, kekalkanlah aku di dalam jalan ini, serta suluhkanlah jalan-jalan dihadapakanku.

Friends, pray for your parents in every solat. Hidup kah mati pebaik, durang ada hak untuk kitani doakan. Kalau biskita inda mendoakan indung, walaupun mempunyai hubungan yang baik sama durang, tapi inda mendoakan durang, nescaya you are an ANAK YANG DERHAKA.

Wednesday, 17 February 2010

Islam blogging

The lack of update, I apologise for that. Part of the reason why, was that I guess I felt a wee bit pressured from the expectations from the readers of this blog, because I feel incapable of writing about something really good. But then again, I ask myself; what's my niat? I am not expecting people to actually like reading my writings but... to actually gain Allah's mercy being one reason, secondly, to deliver the message of Islam across.

Talking about Islam is easy and hard at the same time. I can just talk about Islam easily and not be bothered if you'll actually read my writings. On the other hand, the hard part is actually getting you to actually read the whole post. Let's face it, how many of you actually click the 'x' button the moment you know the post is going to be about Islam? (How many of you don't even visit this blog anymore since I started to talk about Islam? :p)

I think why people don't like to read Islam-genred blogs are because of these reasons:

1. They're simply not interested.
2. They don't like to be reminded of the sins they've comitted.
3. They probably think that the writer is not qualified to talk about Islam perhaps?

There are probably more reasons why, which you are welcome to add in the comments section. That's the challenge: to actually make people who are not interested to become interested. These are my primary target audiences. Secondary target audiences would be those yang andangnya suka baca blogs Islam.

Although I am not saying that I have succeeded in making this blog interesting or worthwhile to read, but otherwise, I think I've failed miserably (according to my blog stats :p). I can only try and make an effort, hidayah is not for me to give, but only ALLAH is capable of giving us hidayah.

Wednesday, 6 January 2010

Adakah solat itu perlu?

Kalau kitani suruh seseorang untuk makan, ia hanya akan makan jika ia merasakan ia perlu makan. Kalau ia rasa ia inda perlu makan, ia inda akan makan. Kalau kitani suruh ia ke jamban, ia inda akan ke jamban melainkan ia sendiri rasa yang ia perlu ke jamban.

Do you get the grip? What I’m trying to say is that; kitani hanya akan melakukan sesuatu perkara atu jika kitani merasakan perkara atu perlu kitani lakukan. Kan? Agree? Or don’t you agree with me? Okay, let’s assume that you’ve agreed with me so I can go on.

Aku kan cakap pasal solat. I bet if I interviewed semua orang di Mall Gadong atu, asking them: “Adakah solat itu perlu?” I guarantee you that all will say yes, solat sangat perlu. “Solat itu perlu”, “Awu, perlu”, “Mestilah!”, “Wajib kali ah!”, etc. Kitani cakap solat atu perlu. Semua akan cakap solat atu perlu. Tapi inda jua solat. (???)

So what’s happening here is that deep within our hearts, kitani masih merasakan solat tidak perlu. No matter how much our mouth says awu perlu, tapi sebenar-benarnya kitani marasakan solat atu tidak perlu. That’s why kitani inda solat. Pasal kalau kitani banar-banar rasa solat atu perlu, kitani akan solat. We WILL solat. Agree? Atau inda agree?

Cuba tanya diri sendiri. Adakah solat itu perlu? You will say yes, solat itu perlu. Tapi adakah kata-kata dimulut kitani setara dengan apa yang kitani lakukan? Sudahkah kitani solat hari ani? Penuh kah solat kitani dalam sehari? Selagi bulan bintang masih bercahaya, selagi hayat masih ada, my dear friends, it’s still not too late to start praying. Agatah. Allah is welcoming you with open arms.

Friday, 11 December 2009

Dosa oh dosa

Banyak-banyak dosa, ada dosa yang diredhai manusia, ada dosa yang tidak diredhai manusia. Tapi ingatlah, INDA ADA dosa yang diredhai Allah. Kita mencari keredhaan manusia kah mencari keredhaan Allah? Kalau kita mencari keredhaan manusia instead of Allah's, kita ni orang yang buduh. Inda berakal. Macam binatang.

Back to dosa-dosa ni kan, memang ada dosa yang kita "don't mind" orang lain tau. For example, for the ladies yang inda pakai tudung, they clearly don't mind people knowing durang buat dosa tu, pasal durang go out in public cematu. Dosa-dosa cemani ani kana anggap dosa ringan, dosa yang boleh diterima masyarakat, dosa yang kononnya tidak perlu dimalukan.

Atu satu.

Bagi dosa-dosa yang kononnya bakal menjatuhkan air muka jika diketahui orang lain; kita buat jua; kita jaga supaya orang lain inda tau. Pasal apa? Pasal malu. M-A-L-U. Malu kepada orang lain, tetapi kenapa inda malu kepada Allah? Padahal Allah maha melihat, maha mendengar, maha mengetahui segala sesuatu! Patutnya kita lebih malu terhadap ALLAH!! Lebih malu terhadap Allah yang sentiasa melihat setiap gerak geri kita!! Allah yang sentiasa mendengar suara hari kita!! Kenapa masih jua inda rasa malu terhadap Allah?? Masih jua lebih malu kepada manusia??

Manusia kah yang akan menetapkan masuknya kita ke syurga atau neraka? Manusia kah yang dapat mengahapuskan dosa kita?

Back to dosa-dosa yang kononnya diterima masyarakat ni, ok I give example dulu:

1. Inda pakai tudung; atau pakai tudung tapi masih pakai baju ketat.
2. Pakai seluar pendek time main bola (for boys, apatah lagi for bini-bini).
3. Pergaulan bebas antara lelaki & perempuan.
4. COUPLING; pigang tangan (apatah lagi zina).
5. "Cuci mata".
6. Even meninggalkan solat!!
7. ...dan banyak lagi.

Sekarang terlampau ramai yang membuat perkara-perkata di atas, sehingga ia kelihatan normal, sehingga dianggap "not that sinful". Istighfar! Istighfar! Sampai kadang-kadang perkara-perkara cemani ani dianggap "cool" tia pulang. Siapa yang inda buat, kana panggil "kuno".

Kuno = jahil.

Inda tutup aurat = zaman batu = zaman jahil = kuno.

Pergaulan/seks bebas = zaman batu = zaman jahil = kuno.

SIAPA YANG KUNO??? AKU KAH KAU???

Monday, 23 November 2009

Brunei negara zikir

Brunei ni negara zikir? As much as I would like to disagree with this, I think Brunei is, as a matter of fact, sebuah negara zikir. Don’t you think? Sila bayangkan situasi-situasi yang akan saya ceritakan.

Dua adi-beradi ni kan makan luar pada satu malam, durang ni tais liur makan Ayamku. Tapi hujan wah di luar ah, labat lagi tu. “Eh masak maggi saja lah ah?” nya si Kaka. Masak punya masak, siap, makan. Masa makan tu durang ni cerita-cerita, sekali inda semana-mana durang ni dikajuti oleh bunyi guruh. “SUBHAAAAANALLLAH!!! SUBHAAAAANALLAH!!!” Abis sampai belumpatan naik atas kerusi sorang-sorang.

Ada majikan ni wah ia mengamanahkan pembantu rumahnya untuk menyediakan VEGETABLE untuk dimasaknya. “Yes, mam”, jawab si pembantu nya ani. Si majikan pun bejalan sekajap, ada hal sedikit. Sekembalinya si majikan ke rumah untuk memasak, tekajut ia wah meliat si pembantu mengeluarkan segala meja portable dari stor, “nyangku VEGETABLE bukan TABLE!” jerit si majikan sekaligus mengucapkan “ASTAGHFIRALLAHALAZIM!!! YA RABBIII!!!”

Seorang bapa ni akhir balik dari keraja. Pukul 9 malam wah sudah, baru ia balik keraja. Sudah sampai di rumah, liatnya anaknya melangoi TV; masih lagi memakai uniform sekolah. Marah ia, “YA ALLAH!!! Balum mandi??? SUBAHAAAANNN!!”

Sah. Memang negara zikir. Kompom!!! (Kalau kamu inda paham, aku sarcastic pulang tu. Huhuhuhu)

Kebanyakkan diantara kitani menyebut kalimah-kalimah suci tu sebagai expression wah. Cuma sebagai a response to something. Sepatutnya bila kitani membuahkan kalimah-kalimah suci semua atu dari mulut kitani, sepatutnya we mean it berabis, dari hati.

But then again. How would you define negara zikir? One would define zikir ani bertasbih, bertasbih, bertasbih. Yes, as a matter of fact, it is. But it is more than just that. ZIKIR itself means MENGINGATI ALLAH. Negara zikir simply means, negara yang sentiasa mengingati Allah.

Kalau kitani menjadi seorang individu yang sentiasa mengingati Allah in everything we do, then we are individu zikrullah. Inda semestinya individu zikrullah atu ialah seorang yang meluangkan masanya berjam-jam bertasbih (although lagi bagus kalau buat jua). Cubatah, seseorang tu pada malamnya manghabiskan masanya bertasbih, tapi masa siang hari melakukan segala kemungkaran seperti pergaulan bebas sama bini-bini, mengumpat, etc. Atu bukan individu zikrullah. Individu zikrullah 24 jam mengingati Allah, hanya dengan mengingati Allah kita boleh beriman, bertaqwa.

Sultan kita sengaja isytiharkan negara ni negara zikir, supaya kitani live up to that claim! Bukan supaya kitani dapat berbangga atau bersikap complacent dengan diri sendiri dan mengatakan, "Kami negara zikir kali ah!"